Wordt lichttherapie vergoed door de verzekering in 2024?

Lichttherapie is een veelgebruikte behandelingsmethode voor verschillende aandoeningen, zoals winterdepressie en huidaandoeningen, waaronder eczeem, psoriasis en vitiligo. De invloed van zonlicht blijkt positief te zijn voor mensen met deze aandoeningen. Daarom is er een therapie ontwikkeld die UV-lichtbehandeling mogelijk maakt zonder dat de huid verbrandt. In bepaalde gevallen kan deze behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Als je lichttherapie thuis wilt ontvangen, kun je overwegen hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.


Vergoeding via de basisverzekering

Wanneer je kiest voor lichttherapie in het ziekenhuis, wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijzing van de huisarts is vereist. Het is belangrijk te vermelden dat je eerst je eigen risico van 385 euro moet betalen. Als dit eigen risico al is voldaan, wordt de lichttherapie in het ziekenhuis volledig vergoed.

Vergoeding via de aanvullende verzekering

Wanneer je ervoor kiest om thuis lichttherapie te ontvangen, wordt dit niet vergoed vanuit de basisverzekering. Echter, de meeste aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding voor de eenmalige aanschafkosten van lichttherapie-apparatuur. Voor de aanschaf kan je terecht bij een leverancier naar keuze, waaronder Helios Red Therapy. Controleer de voorwaarden van je verzekeraar om te zien of lichttherapie wordt vergoed.

Lichttherapie bij huidaandoeningen en winterdepressie

Eczeem Eczeem is een overkoepelende term voor diverse huidaandoeningen die een allergische reactie van de huid veroorzaken. Het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden en kan het gevolg zijn van contact met bepaalde stoffen of erfelijk bepaald zijn. Verschillende behandelingen, waaronder lichttherapie, worden gebruikt voor eczeem.

Psoriasis Psoriasis kenmerkt zich door jeuk, schilfers en rode plekken op de huid. Lichttherapie kan worden aanbevolen door een huisarts als onderdeel van de behandeling. Lees meer over psoriasis en rood lichttherapie.

Vitiligo Vitiligo resulteert in pigmentverlies op de huid en soms ook in het haar, door het verdwijnen van pigmentcellen. Witte of kleurloze vlekken zijn kenmerkend voor deze aandoening. Ongeveer 1% van de bevolking heeft hier last van. Soms wordt lichttherapie voorgeschreven door de huisarts en kan dit worden vergoed vanuit de basis- of aanvullende verzekering.

Winterdepressie Bij een winterdepressie ervaren mensen vaak symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Lichttherapie wordt vaak aanbevolen als een mogelijke behandeling voor deze aandoening. Meer lezen over lichttherapie en winterdepressie?